SFATURI PRACTICE PENTRU BUCATARIE

SFATURI UTILE PENTRU UN GRĂTAR REUȘIT

03.05.2022 11:54
Gastrotech
Gastrotech

 

Când începe primăvara și vremea caldă, cu toții încercăm să petrecem din ce în ce mai mult timp în aer liber. Dar nu doar de dragul soarelui, ci și pentru a avea o masă delicioasă în familie, la grătar.

 

Pe lângă prăjirea de slănină la foc de tabără, mici și cârnați prăjiți, devin din ce în ce mai populare pregătirea diversele cărnuri marinate, felii de legume și fructe preparate la grătar.

Nu numai că, un grătar adună prietenii și familia, dar nimic nu se compară cu o carne gătită bine la grătar, plus că este și mai sănătoasă decât mâncarea prăjită în grăsime.

Există câteva trucuri de bază pentru o experiență de neuitat la grătar.

  • Pentru a menține grătarul din fontă în formă maximă, cel mai bine este să lăsați puțină grăsime pe el. Odată ce ați terminat de gătit, doar periați grătarul cât timp este încă fierbinte. Resturile de mâncare se desprind mai ușor de pe grătar când este încă fierbinte, iar grăsimile și uleiurile rămase pe el mențin grătarul. Periați grila încă o dată înainte de al folosii data viitoare.

  • Pentru a preveni lipirea alimentelor de grătar, pregătiți întotdeauna grătarul. Aplicați puțină grăsime pe suprafața grilei cu o cârpă, o perie, slănină sau spray ulei. Preîncălziți grătarul cel puțin 30 minute înainte de utilizare.

  •  Scoateți carnea din frigider puțin mai devreme și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei. În acest fel, evitați să pereparați carnea doar pe jumătate!
     
  • Țineți întotdeauna capacul închis. Când capacul este deschis, căldura este disipată, ceea ce crește semnificativ timpul de gătire. Un capac etanș, reduce, de asemenea, incidența flăcărilor. Deschideți doar când întoarceți mâncarea și când verificați dacă este gata.

 

  • Este recomandabil să marinați carnea timp de 4 până la 12 ore (sau mai mult), în funcție de mărimea și tipul acesteia. Fiți deosebit de atenți în lunile fierbinți de vară și nu lăsați carnea sau peștele la temperatura camerei mai mult de 20-30 de minute.

  • Înainte de a folosi bețișoarele de lemn, mai ales când pregătiți kebab-uri sau feluri de mâncare shashlik, înmuiați-le în apă timp de 30 de minute pentru a preveni aprinderea lor.

  • Majoritatea fructelor sunt foarte gustoase la grătar. Fructele mai tari trebuie frecate cu puțin ulei vegetal și prăjite direct pe grătar până devin galbene. Celelalte fructe se învelesc în folie de aluminiu cu puțin unt, zahăr brun și scorțișoară sau puteți folosi plasă, foaie de copt sau coșul de  grătar teflonat. În ambele cazuri, aroma fructului este sporită. Serviți fructele la grătar cu înghețată sau la salată.

  • Sosurile de roșii la grătar sau de zahăr se vor arde rapid, așa că aplicați doar în ultimele 5-10 minute de coacere. 

  • Nu uitați, grătarul de grădină funcționează și ca cuptor în aer liber. La temperaturi mai scăzute și punând grătarul mai sus, puteți încerca orice rețetă de prăjitură: puteți coace plăcinte, prăjituri sau biscuiți. Acest lucru este util mai ales dacă așteptați oaspeți și doriți să-i uimiți.

  • Când prăjiți carnea mai fibroasă, tăiați-o în fâșii. Strângeți carnea astfel încât să puteți determina în ce direcție merge vena, apoi tăiați-o într-o direcție perpendiculară pe fibre.

  • Folosiți restul de legume la grătar pentru un sandviș, sau căliți ceapa în ulei de măsline, adăugați legumele la grătar, câteva căni de bulion, fierbeți la foc mic timp de 20 de minute, apoi faceți un pireu cu blender-ul. Astfel veți avea o supă foarte gustoasă!


 

Prepararea și pregătirea unui meniu complet de mai multe feluri de mâncare pe grătarul de grădină este în primul rând o chestiune de sincronizare. Și în al doilea rând, depinde dacă puteți profita din plin de cuptorul de grădină. După ce preîncălziți grătarul, puneți câțiva cartofi înveliți în folie. Începeți cu câteva aperitive la grătar, apoi prăjiți carnea. Rețineți că, este bine ca majoritatea cărnurilor să stea 10-30 de minute, pentru a absorbi aromele, bucățile mai mari de carne au nevoie de mai mult timp, cele mai mici de un timp mai scurt (singura excepție este peștele, care poate fi servit imediat după prăjire).

În timp ce carnea se odihnește, aruncați legumele pe grătar și pregătiți sosul. Dar, în funcție de mărimea grătarului și de numărul de invitați, puteți prăji și carnea și legumele împreună. 

 

Vezi mai multe rețete la grătar:

 


Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

 

Produse recomandate: 

plationline_ro