Shakere
Prepararea unui cocktail poate părea ușor la prima vedere, dar dacă nu aveți ustensilele și accesoriile potrivite, poate deveni o sarcină dificilă, chiar imposibilă. Când facem cocktailuri, putem folosi trei tehnici diferite: amestecarea, stratificarea sau agitarea. Pentru agitarea unui cocktail aveți nevoie de un cocktail shaker, care este instrumentul de bază pentru prepararea acestui băuturi.
În prezent, sunt cunoscute 4 tipuri de cocktail shaker: shaker Manhattan, shakerul Boston, shaker francez și shaker Speed
Shaker Cocktail Manhattan
Shakerul Manhattan este un adevărat tip clasic, poate cel mai cunoscut și cel mai des folosit dispozitiv de bar, datorită ușurinței sale de utilizare. Este format din trei părți: recipientul pentru amestec, un capac cu o strecurătoare incorporată și un capac mai mic pentru a acoperi filtrul. Shakerul este practic și ușor de manevrat. Odată ce ingredientele selectate și gheața au fost adăugate în secțiunea rezervorului, secțiunea de filtru poate fi atașată și agitatorul poate fi sigilat cu un capac de închidere filetat. Deoarece este extrem de rapid, ușor de utilizat, dar elegant și sigur, este și unul dintre cele mai căutate tipuri de utilizatorii casnici. În baruri este mai mult un instrument folosit pentru băuturi clasice. Cele mai des întâlnite sunt shakerele Manhattan cu o capacitate de 500ml și 700ml, dintre care există tipuri lustruite și mate, dar și un shaker din plastic sau sticlă.
Shaker Cocktail Boston
Agitatorul de cocktail Boston este, de asemenea, un tip extrem de comun de shaker, dar este folosit mai frecvent în cluburi de noapte și baruri de către barmani și utilizatorii casnici mai experimentați. Este format din două părți: un recipient metalic și o cană de amestecare din sticlă. Utilizarea lui necesită o anumită practică și cunoștințe tehnice - ingredientele și gheața sunt introduse în paharul de amestecare, iar după ce recipientul metalic a fost plasat profesional, acesta poate fi agitat sau agitatorul poate fi dezasamblat corespunzător și băutura filtrată. O caracteristică importantă este că, datorită părții de sticlă, cocktailul făcut în ea poate fi văzut în timpul agitării. Dezavantajul shaker-ului Boston comparativ cu shaker-ul Manhattan este că nu are strecurător încorporat în el, deci este necesar de un strainer (sită de bară) separat.
Shaker Cocktail Francez
Agitatorul francez este unul dintre cele mai importante instrumente în bartending modern. Este format din două părți, un recipient și o parte mai mare de închidere. Deși la fel de ușor de utilizat ca un shaker Manhattan, este mai elegant în zilele noastre. Shakerele franțuzești sunt disponibile în mai multe dimensiuni, materialul lor fiind în principal metal lustruit sau mat.
Speed Cocktail Shaker
Speed Shaker este un shaker rapid de cocktail care poate fi folosit cu partea metalică a shaker-ului Boston. Cu el este suficient să folosim o singură mână pentru a agita cocktail-urile, astfel sunt adesea folosite de barmani profesioniști care trebuie să servească clienții cât mai repede posibil..