Pahar spirt
Pentru băuturi aperitiv sau digestive, fie vorba de coniac, grappa, schnapps sau whisky, la noi veți găsi o mare varietate de pahare pentru toate băuturile spirtoase.
În comparație cu paharele de vin, paharele pentru băuturi spirtoase au în general un volum semnificativ mai mic. Ca și în cazul vinurilor, forma acestor pahare trebuie să permită aromelor să se elibereze. Există forme speciale pentru brandy, coniac, grappa, schnapps și whisky. Fiecare pahar este conceput pentru a scoate în evidență aroma băuturilor spirtoase, arătând caracterul unic.
Paharele pentru băuturi spirtoase sau snaps sunt potrivite în primul rând pentru a servi băuturi scurte cu un conținut mai puternic de alcool.
Majoritatea variantelor folosite astăzi sunt de obicei cu pereți subțiri, fără tălpi.
Pahare de whisky și Bourbon
Paharele de whisky sunt adesea pahare robuste, grele, fără fund. Forma acestor pahare s-a dezvoltat în zonele anglo-saxone. Este potrivită pentru a servi atât whisky-ul, cât și orice băutură servită cu gheață sau sifon.
Răcirea și aspectul băuturii pot fi asigurate prin adăugarea cuburilor de gheață. Unii preferă whisky sec, iar unii beau whisky cu sifon. Astfel paharele au o capacitate între 190-350 mll. De obicei sunt făcute din sticlă, dar folosesc și pahare de cristal pentru o servire mai elegantă, la whisky-uri premium.
Există o gamă largă de pahare de whisky din care puteți alege, cele mai populare tipuri fiind snifter-ul, tumbler-ul, Glencairn-ul, highball-ul, paharul în formă de lalea și paharul de whisky curat.
Pahare tumbler
De obicei, nu au picioare, dar există și o versiune cu tulpină scurtă și ghemuită. Ambele tipuri de tumbler sunt cilindrice. Acestea pot fi folosite pentru băuturi mai lungi de 10-15 cl cu cuburi de gheață și bucăți de fructe.
Pahare Shot / Stamper
Băuturile scurte sunt de obicei servite oaspeților pe masă într-un pahar Shot sau Stamper. Merită menționat că nu putem umple doar băuturi spirtoase pure în aceste pahare, deoarece sunt potrivite și pentru a servi multe cocktail-uri shoot. Capacitatea lor variază, au o capacitate mai mică decât jumătate de pahare, de ex. Sunt de 20, 30, 40 cl, dar există și pahare de shot de 90, 100 sau chiar 150 ml.
Paharele pentru lichior
Aceste pahare sunt mici, înguste, pot susține o cantitate mică de alcool care cel mai adesea este servit dintr-o singura înghițitură, iar băutura – lichiorul – nu conține niciun mix special. În aceeași categorie mai sunt paharele pentru absint.
Grappa
Ca și în cazul oricărui alt pahar făcut special pentru o băutură specială, paharul de grappa a fost numit după băutura în sine. Un grappa bogat în alcool, făcut cu reziduuri distilate în timpul vinificației, este extrem de sensibil la temperatură și, prin urmare, este important ca paharul de pahar în care se umple băutura să fie situat deasupra unei tulpini lungi. Cu o cupă elegantă și o margine luminată, paharul Grappas este ca și cum am amestecat un pahar de lalele Poco Grande cu un pahar de șampanie. Capacitate: 80-90 ml.
Pahare de coniac
Avem poza obișnuită din filme când domnii în smoking încălzesc coniacul cu palmele într-un pahar gol. Paharele balon destinate servirii brandy-ului sau cognac-ului sunt create pentru a ține băutura caldă și pentru a încuraja transferului de căldură de pe mână consumatorului pe băutură.