SFATURI PRACTICE PENTRU BUCATARIE

CAFEA - Află mai multe despre cafea

04.07.2022 13:19
Gastrotech
Gastrotech

Cafeaua își poate arăta adevărata sa aromă doar într-o ceașcă de cafea de calitate potrivită: espresso într-un pahar de espresso, cappuccino într-o ceașcă mai mare, cafea cu gheață într-un pahar mai voluminos și termo și așa mai departe.

Pentru a savura cafeaua proaspăt preparată, vă recomandăm să o serviți în pahare concepute pentru espresso. În acest fel, vă veți bucura de cafea, mult mai mult decât din pahare de un sfert de litru. Din gama noastră, preferăm în mod deosebit paharele de cafea din sticlă borosilicată, cu pereți dubli, linia Coffee’n More, de la Stölzle. Datorită pereților dubli și a sticlei mai groase, nu există riscul de arsuri.

Dacă sunteți un fan al ceștilor și farfuriilor clasice din porțelan, vă recomandăm ceștile de la Bausher, produse de premium fabricate de o echipă profesională cu experiență.

Indiferent pentru ce tip de băutură de cafea căutați pahar, la noi veți găsi diferite modele și diferite mărimi, de la cele tradiționale pentru afaceri de catering până la cele moderne și versatile. Dacă doriți să vă actualizați stocul de cești și pahare de cafea, atunci verificați gama noastră, unde veți găsi cu siguranță cele potrivite pentru dvs. sau pentru oaspeții dvs.!

ORIGINEA CAFELEI

Nimeni nu știe exact care este povestea cafelei. Sigur este că, a început să devină populară în secolul al XV-lea în Africa de Vest și mai târziu în Peninsula Arabică. Potrivit "legendei", Etiopia este locul de naștere al cafelei, iar efectele acesteia au fost descoperite de un cioban etiopian.

Pur și simplu a observat cât de active deveneau caprele atunci când mâncau dintr-un anumit tufiș. Iar acel tufiș era tufișul de cafea.

ISTORIA CAFELEI
(versiune scurtă)

"Dacă e bună pentru capră, e bună și pentru noi", s-a gândit crescătorul de capre și a împărtășit informația cu comunitățile religioase locale, care au început să experimenteze cu cafea. Au făcut din ea o băutură și au descoperit că îi ajută să rămână treji în timpul rugăciunilor de noapte.

Din acel moment, cafeaua a început să se răspândească . O cultivau, o încărcau pe nave și se îndreptau spre Peninsula Arabică.

În Europa, băutura neagră și amară, supranumită inițial "băutura Satanei", apare prima dată în Veneția, în a doua parte a secolului al XVI-lea, de unde se răspândește în celelalte colțuri ale continentului. Prima cafenea apare în Roma, în 1645.

 

 

CULTIVAREA CAFELEI 

Întreținerea unei plantații de cafea nu este o sarcină ușoară, deoarece este o cultură delicată. Altitudinea, umiditatea, precipitațiile și numărul de ore de soare sunt importante.

Care sunt cele mai mari țări producătoare de cafea? S-ar putea să credeți că Etiopia este pe primul loc, dar în prezent a fost depășită de mai multe alte țări.

Top 10 țări producătoare de cafea din întreaga lume :

  • Brazilia
  • Vietnam
  • Columbia
  • Indonesia
  • Ethiopia
  • Honduras
  • India
  • Mexic
  • Peru
  • Uganda

Brazilia reprezintă mai mult de o treime din producția mondială de cafea, Vietnamul este pe locul al doilea, cu 17%, iar Columbia cu 8%.


TIPURI DE CAFEA

La nivel global există numeroase tipuri de cafea, însă cele mai cultivate la nivel mondial sunt: Coffea arabica şi Coffea canephora, plantele care dau principalele două tipuri de cafea: cafeaua arabica şi cafeaua robusta, aceste două soiuri reprezintă peste 99% din consumul de cafea.

 

ARABICA

Dacă beți cafea de specialitate, este aproape sigur (99,9%) că este cafea Arabica. Este, de asemenea, cea mai răspândită, 70% din cafeaua din lume fiind arabica.

Este considerată primul soi de cafea care a început să fie cultivat. În prezent este cultivată la altitudini mari (între 600 și 2000 de metri altitudine, de aici și denumirea de „cafea de munte”. (mai ales în America Centrală și America de Sud, dar și în unele țări din Africa și Asia.).

Acest soi de cafea conține cu 50% mai puțină cofeină decât alte soiuri (Robusta, de exemplu), dar aroma intensă și gustul fin transformă, la rândul lor, cafeaua Arabica într-o băutură de calitate superioară.

ROBUSTA

Robusta este un tip de cafea mai amară, mai puțin pretențioasă, care tolerează mai bine căldura și seceta și crește la altitudini mai mici, aflate între nivelul mării și circa 600 de metri. Plus este mai productivă decât cafeaua Arabica, deoarece înflorește de câteva ori pe an.

Gustul amar și o aromă mai puternică a cafelei Robusta, se datorează conținutului mai mare de cofeină pe care îl are, aproape 2,5%, dublu față de cafeaua Arabica.

Robusta poate fi găsită în cafelele de calitate inferioară preparate în magazine sau în amestecuri cu Arabica.

CELE MAI CONSUMATE TIPURI DE CAFEA:

- Cafea neagră:

  • Ristretto: 15-20 ml de cafea neagră
  • Cafea espresso: 25-35 ml de cafea neagră
  • Lungo: așa-numită cafea lungă. 35-35 ml de cafea neagră
  • Americano: o cafea lungă și mai lungă, se prepară foarte simplu, se adaugă apă fierbinte peste o ceașcă de espresso, cca. 50-50%


- Prepararea de cafea cu lapte:

  • Cappuccino: cel mai popular fel de cafea la nivel mondial. Baza este o ceaşcă de cafea espresso, lapte fiert și spumă de lapte
  • Espresso macchiato: cafea espresso, fără lapte dar cu puțină cremă de lapte deasupra
  • Cortado: o rețetă spaniolă, care combină cafeaua (sau espresso) cu lapte aburit până la o consistență cremoasă, cu un strat subțire de spumă de lapte deasupra. Se servește în pahar de sticlă, iar cantitatea recomandată este de 150-200 ml.
  • Latte macchiato: este o cafea cu 3 straturi. Este similar unui cappuccino, însă în loc să se adauge lapte peste espresso, se adaugă un espresso peste lapte, iar crema de lapte este mai mult spumă de lapte
  • Cafe latte: bază de espresso, 150-200 ml de lapte cald, fără spumă de lapte

PREPARAREA CAFELEI

De-a lungul istoriei, au evoluat diferite metode de preparare a cafelei. Cele mai întâlnite sunt cafeaua turcească, moca, cafeaua la filtru și cafeaua espresso, care a fost experimentată în Italia în prima treime a secolului XX.

     

    • Cafea turcească sau la ibric

    – aceasta este cea mai veche metodă de preparare a cafelei. Se prepară cu ajutorul unei ibric cu apă clocotită în care se adaugă cafeaua măcinată fină, și chiar și zahăr, deoarece la ceașcă nu se mai amestecă. În multe locuri se adaugă și cardamon pentru un gust mai rafinat.

    IBRIC INOX 250ML 

    19 Lei /buc cu TVA 

    14,25 Lei /buc cu TVA

     

    • Presa franceză sau French Press

    - Presa franceză, este mai puțin cunoscută în țara noastră decât cafetierele tradiționale. Cu toate acestea, există un număr din ce în ce mai mare de iubitori cafea care se folosesc această metodă. Află mai mult legat de French Press citind articolul:

    INFUZOR CAFEA ȘI CEAI 350ML INOX

    57 Lei /buc cu TVA

     

     

    • Cafetiera moka

    – se găsește aproape în fiecare gospodărie, este cel mai cunoscut mod de a prepara cafea acasă. Aburul apei fierte din rezervorul de apă trece prin cafeaua măcinată şi se adună în celălalt rezervor.

    CAFETIERA ESPRESSO DIN INOX 2 PORTII

    59 Lei /buc cu TVA

     

     

     

    • Capsule FPA și paduri de cafea

    -  există și o altă modalitate de a face espresso: capsulă sau paduri. Este tot mai răspândit acest mod de a prepara cafea espresso chiar și acasă, deoarece cafeaua este măcinată, comprimată, și ambalată separat, ceea ce garantează prospețimea la fiecare ceașcă de cafea. 

    ESPRESSOR ZIP-LUX ESE LINGOTTO 1L

    2 990 Lei /buc cu TVA

     

     

     

    • Espresso

    – este considerată cea mai pură cafea. Mașina de cafea espresso presează apa prin cafea la o presiune mare pentru a se asigura că toate aromele sunt transferate în băutura finită. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 88-92°C, iar aparatul presează această apă, la o presiune de cel puțin 9 atmosfere, un total de 6-7 grame de cafea măcinată, într-un timp strict de 20-30 de secunde. Procesul durează doar 25-30 de secunde, de unde și numele de la cuvântul italian - espresso, care înseamnă rapid.

    ESPRESSOR ONE VAPOR FAP 1.8L

    3 490 Lei /buc cu TVA

     

    • Cafea la filtru

    - Aparatul de cafea este format din două părți. Apa fierbinte întâlnește cafeaua măcinată grosier în hârtia de filtru din partea superioară și apoi se scurge prin gravitație prin filtru în rezervorul de dedesubt. Este o metodă mai modernă, dar asemănătoare cu cafeaua turcească.

    REȚETE DE CAFELE SPECIALE:


    Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

     

    Produse recomandate: 

     

    plationline_ro