RETETE

TARTĂ DE MERE CU CARAMEL SĂRAT

19.08.2022 09:02
Gastrotech
Gastrotech

 

O tartă de mere delicioasă este o prăjitură delicioasă în sine. Iar când este acoperită cu caramel sărat de casă și servită cu înghețată, devine un desert cu adevărat unic. Preparată astfel, este mai mult aromată decât sărată, dar cu siguranță este delicioasă!

Ingrediente:

- pentru blat:

  • 45 dkg făină fină
  • 30 dkg unt
  • un praf de sare
  • 1,5 dl de apă rece

- pentru umplutură:

  • aproximativ 80 dkg de mere
  • aproximativ 20 dkg de zahăr brun
  • 4 linguri de suc de lămâie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de cuișoare măcinate
  • 1 lingură de aromă de vanilie
  • 4 linguri de apă
  • 2 linguri de unt

 

- pentru caramel sărat:

  • 20 dkg zahăr brun
  • 10 dkg unt sărat
  • 2,5 dl de frișcă

 

- pentru servire:

  • înghețată de vanilie

 

Mod de preparare:

Mai întâi, se pregătește aluatul: se pune făina într-un bol cu sare, apoi se încorporează untul cu furculița sau în robotul de bucătărie, până ce obțineți o compoziție granulată. Adăugați apa rece în mai multe reprize și amestecați până când se combină. Formați o bilă mare din aluat și înfășurați în folie, după care se lasă să se odihnească în frigider timp de aproximativ o oră (sau mai mult).

Preîncălziți cuptorul la 190°C. Curățați merele de coajă și de miez și le tăiați în cuburi mici. Amestecați cu zahărul și sucul de lămâie și lăsați deoparte.

Într-o tigaie antiaderentă, se face un caramel cu zahărul brun. Puneți zahărul și aproximativ 4 linguri de apă într-o cratiță și încălziți la foc mediu. Când începe să capete o culoare frumoasă, luați de pe foc, adăugați untul și amestecați ușor. Aromatizați cu vanilie, scorțișoară și cuișoare. La sfârșit adăugați bucățile de măr. Amestecați bine și lăsați să fiarbă la foc mic aproximativ 5 minute.

Presărați masa cu făină și ungeți forma de tartă cu puțin unt. Scoateți aluatul din frigider. Tăiați o treime din aluat, aceasta va fi partea de sus a tartei. Întindeți partea mai mare într-un cerc și puneți în formă, tăind marginile. Întindeți restul de aluat, tot în formă de cerc. Tăiați fâșii lungi de aluat și împletiți-le în trei. Umpleți forma de tartă cu umplutura de mere. Dacă este prea mult caramel topit, se toarnă o parte din el deasupra.

Aranjați deasupra împletiturile de patiserie în benzi ordonate. Ungeți aluatul cu un ou bătut și presărați cu puțin zahăr brun pentru a carameliza puțin împletiturile de aluat.

Coaceți la 180°C timp de 50 minute. Aveți grijă să nu se rumenească prea mult deasupra.

În acest timp, se prepară sosul de caramel sărat. Faceți caramelul din zahăr brun, adăugați untul și smântâna în mai multe porții, amestecând cu mișcări rapide. Nu vă speriați pentru că face spumă și aburi! Încălziți la foc mic, amestecând constant, până când devine frumos și mătăsos. Se adaugă un vârf de cuțit de sare.

Tarta de mere se servește cel mai bine caldă, stropită cu sos de caramel sărat și servită cu o lingură de înghețată de vanilie.


Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

 

Produse recomandate: 

plationline_ro