RETETE

ȘUNCĂ GLAZURATĂ - SPECIALĂ DE CRĂCIUN

17.12.2021 19:55
Gastrotech
Gastrotech

Dacă doriți să înlocuiți veșnica friptură din meniul de Crăciun, vă oferim o rețetă de șuncă tradițională, dar totuși specială. Șunca glazurată, cu rodie adăugată, are un aspect festiv, fiind și gustoasă și sățioasă.

Încercați această rețetă de Crăciun pentru o masă cu adevărat specială.

Timp de pregătire: 15 de minute
Timp de gătire: 4-5 ore
Porții: 8

Ingrediente:

Pentru șuncă:

  • 1 bucată de șuncă afumată
  • 2 linguri mari de zahăr brun
  • 3 batoane de scorțișoară
  • 5-6 cuişoare întregi
  • 3 anason stelat
  • 1 bucată ghimbir, tăiat felii
  • 2 linguri sare
  • piper boabe
  • 2 portocale tăiate în jumătate
  • 4 mandarine tăiate în jumătate
  • 2 crengi de rozmarin
  • 5 frunze de dafin
  • 2-3 l apă fierbinte

Pentru glazură:

  • 300 gr gem de caise
  • 2 - 3 lingurițe de oțet balsamic
  • 1 portocală - suc și coajă
  • 1 – rodie
  • scorțișoară pentru ornat

Mod de preparare:

Încălziți o cratiță mare și adăugați zahăr brun, scorțișoară, anason stelat, cuișoare, ghimbir feliat, portocale și mandarine tăiate în jumătate, rozmarin și puțină sare. Lăsați la foc mic până când se formează o glazură siropoasă și aveți grijă ca amestecul să nu se ardă.
După ce s-au caramelizat, adăugați șunca, iar apoi turnați apă fierbinte peste. Lăsați cca 3-4 ore până când șuncă este fiartă. Este important să-i lăsați șoriciul, deoarece aceasta va proteja grăsimea de pe șuncă.
Odată fiartă, scoateți șunca din cratiță și o lăsați să se răcească puțin. Când nu mai este fierbinte, trageți ușor șoriciul, pe care îl puteți arunca dacă doriți. Cu un cuțit ascuțit faceți tăieturi în șuncă, sub formă de zig-zag.
Într-o cratiță, începeți să încălziți dulceața de piersici, adăugați puțin oțet balsamic, o coajă rasă de portocală, sucul stors din portocale și fierbeți puțin împreună, până când se îngroșă. Ungeți carnea peste tot, cu jumătatea de amestec de marmeladă, pregătită pentru a o glazura șunca.
Pentru o atmosferă de Crăciun, puteți să înfigeți în șuncă cuișoare. Șunca se așează într-o tavă, pe care o introduceți în cuptorul preîncălzit la 175 de grade. Coaceți aproximativ 30-45 de minute, iar odată la 20 minute, ungeți șunca cu restul amestecului de glazură.
Când carnea este prăjită și devine aurie, scoateți-o din cuptor și decorați-o cu bobițe de rodie, după gust.
Și este gata! Nu mai rămâne decât să serviți familiei cea mai bună cină de Crăciun și să vă bucurați de aromele delicioase.

Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

Produse recomandate: 

plationline_ro