RETETE

Stollen - cozonacul german tradițional

10.12.2022 12:57
Gastrotech
Gastrotech

Stollen: tortul clasic de Crăciun german

Porție: Pentru 4 persoane

Dificultate: Ușor

Ingrediente:

  • 200 ml lapte
  • 3 lingurițe drojdie uscată
  • 660 gr făină
  • 100 ml rom
  • 170 gr merișoare uscate
  • 2 galbenușuri de ou
  • 8 gr sare
  • 170 gr unt moale
  • 100 gr coajă de portocală confiată
  • 190 gr migdale feliate
  • 200 gr marțipan
  • 110 gr zahăr
  • 50 gr unt topit
  • 100 gr zahar pudră

  

Mod de preparare:

Se amestecă drojdia cu laptele călduț și o lingură de făină și se lasă să se odihnească într-un loc cald timp de 20 de minute.

Se fierbe romul și se toarnă peste merișoare, se  pune deoparte.

Se adaugă făina, zahărul și gălbenușul de ou la baza de drojdie, se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă untul moale în 4-5 porții mici. Se frământă 8-10 minute până se obține un aluat elastic, uniform. Se adaugă apoi coaja de portocală confiată, merișoarele înmuiate împreună cu rom și migdalele feliate. Se lasă la crescut într-un loc cald, până își dublează volumul. Între timp, din marțipan, formați un cilindru de 20-22 cm.

Când aluatul și-a dublat volumul se așează pe o suprafață presărată cu făină. Se pune marțipanul pe treimea superioară a aluatului, apoi se pliează peste el aluatul pentru a-i da forma tipică, specială. Se lasă să se odihnească pe o tava tapetată cu hârtie de copt, între timp cuptorul se preîncălzește la 175°C. Se coace  35-40 de minute, până capătă o culoare deschisă aurie, apoi se unge cu unt topit încă cât este fierbinte și se presară cu zahăr pudră.

plationline_ro