RETETE

Prajitura rasturnata cu citrice

08.01.2021 14:11
Gastrotech
Gastrotech

PRAJITURA CU CITRICE

Profitati la maxim de sezonul citricelor. Impartasim o reteta usoara si rapida pe care va adora toata lumea si care va aduce un pic de culoare in intunericul ierni... 

Preparare: 20 min

Gatire: 40-45 min

Ingrediente:

Pentru blat: (6-8 persoane)
• 375 g zahar
• 60 ml apa
• 1 portocala rosie, decojit si taiat in rondele de 6 mm
• 1 portocala, decojit si taiat in rondele de 6 mm
• 1 grapefruit mic, decojit si taiat in rondele de 6 mm
• 8 mandarine, decojite si taiate in rondele de 12 mm
• 95 g faina de migdale
• 105 g faina alba
• 1 1/4 lingurita praf de copt
• 1/2 lingurita sare
• 170 g unt nesarat, la temperatura camerei
• 3 oua batute
• 1 lingura coaja de portocale rasa
• 1 lingura suc de portocale proaspat stors
• 2 lingurite zahar vanilat

Pentru labneh (crema de iaurt) indulcit:
• 170 g iaurt cremos
• 2 linguri zahar
• 1 lingura smantana

Mod de preparare:


Pentru prepararea blatului preincalziti cuptorul la 190 °C. Captusiti fundul unei forme de 20-24 cm cu hartie pentru copt. Ungeti fundul si partile laterale cu unt sau margarina.

Adaugati 125 g din zahar si apa intr-o cratita mica, puneti intai la foc mediu-mare, apoi reduceti focul si amestecati continuu pana cand zaharul este complet dizolvat. Se toarna jumatate din sirop in forma pregatita. Aranjati feliile de portocale, grapefruit si mandarina peste sirop, folosind jumatati de felii pentru a umple golurile. Se toarna siropul ramas peste citrice. Se pune deoparte.

Intr-un bol, amestecati cele doua tipuri de faina, praful de copt si sarea. Puneti-l deoparte.


Intr-un bol de mixare  bateti untul cu restul de 250 g zahar la viteza medie-mare pana cand amestecul devine usor si pufos, aproximativ 2 minute. Adaugati ouale si bateti pana cand se omogenizeaza, aproximativ 30 de secunde. Adaugati coaja si sucul de portocale si vanilia si bateti pana se combina, aproximativ 10 secunde. Adaugati, in trepte, amestecul de faina si bateti pana cand obtineti un amestec omogen.

Se toarna aluatul peste citricele din forma si se intinde uniform. Coaceti timp de 40 - 45 de minute, aplicand, in mijlocul prajiturii, proba cu scobitoare. Daca prajitura incepe sa se rumeneasca prea repede, acoperiti cu folie de aluminu. Transferati forma pe un gratar sau intr-un loc mai racoros si lasati sa se raceasca timp de aproximativ 20 de minute, apoi rasturnati prajitura pe un suport tort sau pe o farfurie mare. Se lasa sa se raceasca inca 10 minute.

Intre timp, preparati crema/labneh-ul indulcit: intr-un bol mic, amestecati iaurtul, zaharul si smantana pana se omogenizeaza.

Taiati prajitura in felii si serviti-l cald sau la temperatura camerei cu labneh.

 

Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

 

plationline_ro