SFATURI PRACTICE PENTRU BUCATARIE

PAHAR VIN

19.07.2022 14:02
Gastrotech
Gastrotech

Paharele de vin sunt realizate cu aceeași complexitate și precizie ca și vinul în sine. Deoarece temperatura este deosebit de importantă atunci când se servește vinul, paharele de vin sunt fabricate pentru a preveni încălzirea vinului din pahar de către mâinile omului. Cele pentru vin alb, cu bolul mai mic şi mai îngust ajută la păstrarea temperaturii.

Paharele de vin sunt realizate cu aceeași complexitate și precizie ca și vinul în sine. Deoarece temperatura este deosebit de importantă atunci când se servește vinul, paharele de vin sunt fabricate pentru a preveni încălzirea vinului din pahar de către mâinile omului. Cele pentru vin alb, cu bolul mai mic şi mai îngust ajută la păstrarea temperaturii.

Forma paharului de vin în sine transmite vinul la gură într-un mod care subliniază cel mai bine aromele stratificate și complexe ale vinului.

Paharele pentru vin alb și vin roșu au de obicei dimensiuni și forme diferite. Vinurile albe sunt servite într-un pahar subțire, de mărime medie, potrivit pentru a exprima prospețimea și aroma fructată. De obicei, au aproximativ 20 cm înălțime, iar diferența dintre diferitele tipuri constă doar în forma cupelor.

 

Paharul de vin este compus din 4 părți:

  1. baza  sau talpa paharului - pentru stabilitatea și poziția verticală a paharului
  2. piciorul - este important să eviți încălzirea cupei, permite rotirea paharului pentru a elibera aromele și lasă culoarea vinului vizibil
  3. cupa paharului - în funcție de tipul de vin, are forme și capacitate diferită și ajută la distribuirea aromei vinului spre gură și nas
  4. gura sau marginea paharului - cu cât este mai subțire și mai netedă, cu atât asigură o degustare mai plăcută

Un pahar de vin de calitate  are 4 caracteristici importante:

  • Paharul trebuie să fie curat, incolor și lipsit de murdărie, pentru a permite o vizibilitate clară a culorii vinului.
  • Paharul trebuie să aibă o tulpină lungă, pentru ca, căldura de la mâini să nu încălzească vinul.
  • Paharul nu are nevoie de guler, iar marginea sau gura paharului trebuie să fie foarte subțire, astfel încât vinul să curgă natural și să nu absoarbă aerul din pahar.
  • Paharul trebuie să fie suficient de mare / bombat, pentru ca vinul sa aibă spațiu de aerare.

PAHAR VIN ROȘU
(Bordeaux - Cabernet - Burgundy - Pinot Noir)

Vinurile roșii trebuie consumate din pahare mai înalte și mai mari, astfel încât să poată intra în contact cu mai mult aer, astfel evidențiază cât mai bine aromele și notele vinului. Există două tipuri de bază, Bordeaux și Burgundia.

Paharul Burgundy este ideal pentru vinurile roșii cu corp mediu, fructate, în special pinot noir. Paharul Bordeaux este potrivit, dacă vinul are un nivel de tanin mai plin, mai concentrat și ridicat, cum ar fi soiuri Bordeaux, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc sau vinuri rioja, dar merită consumat și shirazul din acest tip de pahar.

 

PAHAR VIN ALB
(Sauvignon Blanc / Chardonnay)

Practic, există două tipuri; aspectul mai îngustă al Sauvignon Blanc (numit și Riesling) evidențiază notele fructate și florale ale vinurilor albe aromate. Acest tip de pahar este recomandat pentru Riesling, Chenin Blanc, Fumé Blanc, Semillon.

Înălțimea paharului Chardonnay este aceeași cu cea anterioară, dar forma cupei este mai lată pentru a se desfășura textura catifelată a Chardonnay-ului și a evidenția fructul și lungimea acestuia. Acest tip de pahar este ideal și pentru vinurile albe mai corpolente, din butoaie de lemn și vinurile roze.

 


PAHAR DEGUSTARE

Forma paharului de degustare influențează următorii factori în degustarea vinului:

  • marginea subțire, tăiată, facilitează curgerea vinului pe limbă
  • o cupă mai mare (zona de parfumare) permite vinului să se aerisească pe o suprafață mai mare, contribuind la eliberarea aromelor sale
  • piciorul lung permite o prindere și o rotire corectă a paharului, evitând astfel încălzirea vinului


PAHARE pentru VIN DESERT
(Porto / Sherry)

Vinurile de desert precum porto sau sherry sunt mai dulci și mai parfumate decât vinurile roșii și albe. Vinuri dulci și sherry au un conținut de alcool mai mare decât vinurile roșii și albe, dimensiunea paharului este mai mică. Forma cupei, se îngustează mult spre gura paharului, astfel adună aromele de fructe vinului și menține un echilibru optim între vin și oxigen.



PAHARE ȘAMPANIE SAU VIN SPUMANT

Șampania este un tip de băutură alcoolică extrem de elegantă care este practic un vin carbogazos refermentat. La fel ca majoritatea tipurilor de băuturi alcoolice, șampania are „propriul pahar” în care aromele șampaniei ies cel mai mult și din care putem obține cea mai plăcută experiență de șampanie.

Paharele de șampanie diferă de paharele de vin roșu și alb prin forma lor mai îngustă, mai înaltă și marginile conice spre interior. Această formă ajută să se păstreze perlarea cât mai mult timp, mai exact, ne oferă prilejul să ne bucurăm atât de numeroasele bule-balonașe, cât și de arome. La fel ca paharele de vin, paharele de șampanie au picior lung pentru a preveni încălzirea băuturii.

Paharele de șampanie pot fi împărțite în trei tipuri diferite:

 - Champagne flûte / Pahar fluta

Este un pahar care se îndreaptă în sus și apoi se îngustează la capăt, cu tulpină lungă, dreaptă, care îndreaptă ușor bulele în sus. Oferă un aspect elegant și clasic. Gura paharului este îngustă, astfel, deține în mare parte majoritatea bulelor, așa că este cel mai recomandat pentru șampaniile brut, extra brut, brut nature.

 

- Pahar vin Spumant Lalele

Unul dintre cele mai populare pahare de șampanie este paharul de vin spumant tip lalea, care îmbunătățește gustul băuturii. Acest tip de pahar, cu gura și marginea mai lată, oferă acces ușor la parfumul alcoolului, dar nu este suficient de lat pentru a-și pierde foarte repede mirosul. Aromele dulci, fructate, sunt mai pronunțate într-un pahar mai larg. Pentru cei cărora li se pare paharul flaut puțin prea îngust, le putem recomanda cupa curbată lalea.

 

- Pahar cupe (forma clasică)

Paharele de tip cupă, seamănă cu un mic castron, au înălțimea mai mică și diametrul mai mare decât al celor de tip flûte sau de lalea, de asemenea,este foarte popular și elegant. În acest pahar bulele se evaporă mai repede și astfel se simte mai bine gustul fructat și dulce al șampaniei, de aceea este recomandat în special pentru șampaniile dulci, precum Asti Spumante. Datorită aspectului său, este ideal pentru nunți și evenimente elegante. Legenda spune că au fost modelate după forma sânului doamnei de Pompadour (sau al Mariei Antoinette). 

 


Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

 

Produse recomandate: 

plationline_ro