RETETE

MONKEY BREAD sau PÂINE DE MAIMUȚĂ CU SCORȚIȘOARĂ

26.01.2022 15:11
Gastrotech
Gastrotech

Dacă spunem pâine de maimuță, s-ar putea să nu știm despre ce e vorba. Această pâine sau cozonac, este foarte populară în  SUA și este formată din mici biluțe de cozonac, caramelizate, cu scorțișoară și unt - se rupe cu mâinile, o explicație de ce se numește Pâinea Maimuței :)

Timp de pregătire: 45 minute
Porții: 8

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 350 ml lapte vegetal
  • 50 g zahăr
  • 7 g drojdie uscată
  • 650 g de făină
  • 1 praf de sare
  • 60 g unt topit

Pentru pulberea și sirop:

  • 120 g de unt topit
  • 1 baton de scorțișoară
  • 50 g zahăr brun
  • 2-3 linguri de zahăr pudră
  • 55 g scorțișoară măcinată

Pentru glazură:

  • 100 g zahăr pudră
  • 4-5 linguri de lapte vegetal
  • zahăr sau baton de vanilie
  • esență vanilie

Mod de preparare:

Încălziți laptele într-o cratiță fără să fie fierbinte și presărați drojdia. Lăsați la o parte aproximativ 10 minute până devine spumoasă. 

Amestecați făina într-un bol de mixare cu drojdia lăptoasă și cu unt. Răsturnați pe o suprafață de lucru făinoasă și frământați timp de 10 minute până se omogenizează. Puneți aluatul înapoi într-un castron acoperit cu folie alimentară și lăsați 1 oră să crească, la cald, până își dublează volumul.

Într-o cratiță caramelizați zahărul rămas, după care adăugați puțină apă și batonul de scorțișoară. Lăsați siropul la foc medie câteva minute, după care adăugați untul și amestecați cu un tel până la omogenizare.

Între timp, preparați pulberea, amestecați jumătate din zahărul brun cu scorțișoară măcinată și zahărul praf. Din aluat tăiați bucăți mici, din care formați biluțe și fiecare bucată o treceți în amestecul de zahăr. Biluțele se pune într-o formă de tort sau cozonac și turnați siropul cald peste, încât să acopere biluțele. Apoi acoperiți iarăși și lăsați să crească până își dublează volumul, cam 40-60 minute.

Coaceți timp de aproximativ 30-40 de minute  la 170-180 grade Celsius, până când crusta devine maro închis intens, deasupra. Dacă aveți voință, lăsați-o să se răcească timp de aproximativ 15-30 de minute înainte de a servi.

Până se răcește pâinea de maimuță, puneți laptele la încălzit împreună cu vanilia/zahărul vanilat și zahărul praf. Când s-a înfierbântat (să nu dea în clocot), dați-l la o parte și lăsați-l să se răcească puțin, apoi gustați prăjitura.

 

Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

Produse recomandate: 

plationline_ro