SFATURI PRACTICE PENTRU BUCATARIE

CUM SĂ ARANJEZI MASA? - REGULI ȘI IDEI PRACTICE

07.04.2022 09:40
Gastrotech
Gastrotech

 

Pe masa frumos aranjată, nu numai că simțim că mâncarea este mai calitativă și mai delicioasă, dar și comportamentul oaspeților este determinat în mare măsură de calitatea servirii.

Regulile privind aranjarea mesei, s-au schimbat mult de-a lungul anilor, nu mai sunt la fel de rigide ca la începutul secolului trecut. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre aranjarea mesei.

Să nu vă gândiți doar la florile și lumânările așezate pe masă, deoarece regula de bază a acestora este ca, florile să nu fie mai parfumate decât mâncarea, iar lumânările să nu iasă în evidență, așa că folosiți numai lumânări albe sau bej și asigurați-vă că evitați lumânările parfumate.

În acest articol, vă vom arăta tot ce trebuie să știți despre aranjarea mesei, amplasarea tacâmurilor, farfuriilor și a paharelor, alegerea textilelor de bucătărie și accesoriilor pentru o masă potrivită.

 

 

ARANJAREA MESEI FESTIVE:

Următoarele reguli merită luate în considerare atunci când amenajați masa pentru sărbători, ex. Crăciun și Paște sau orice altă ocazie specială în care serviți un meniu tradițional din trei feluri de mâncare.

 

  • Tacâmurile se pun de la stânga la dreapta: furculiță, cuțit, lingură. Întotdeauna folosim tacâmurile din exterior spre interior.
  • Farfuria este amplasată între furculiță și cuțit.
  • Marginea cuțitului este orientată spre farfurie.
  • Este important să rețineți că alimentele solide sunt în stânga și băuturile sunt în dreapta; pâinea și salata se pun în stânga furculiței, iar băuturile se așează în dreapta, deasupra cuțitului și furculiței.
  • Cuțitul pentru unt este pe farfuria de pâine.
  • Dacă serviți desert, furculița pentru desert se află între friptură și farfurie sau deasupra farfuriei.
  • Șervețelul se află sub sau lângă furculiță.
  • Dacă sunt mai multe pahare pentru diverse băuturi, așezați ori în ordine, de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga, ori în formă de triunghi, în partea dreapta.

 

- Decorare:

  • Alegeți fața de masă și șervețele în funcție de ocaziei. Dacă tacâmurile și veselele sunt colorate, e bine să alegeți textile fără motive, ca să nu fie prea aglomerat. Important este ca totul să se potrivească și să fie în armonie.
  • Servețele de masă sunt un mijloc excelent prin care vă puteți pune creativitatea în funcțiune. Puteți alege un șervețel de masă simplu, din bumbac sau hârtie cu broderii mici, în nuanțe calme și neutre (verde lime, crem) sau luminoase (roșu, roz). Dacă doriți ceva mai special, le puteți plia în diferite forme. Nu uitați că, șervețelele împăturite simplu sau cele prinse cu inele pentru șervețele, arată foarte elegant. Important este ca dimensiunea șervețelului împăturit, să nu fie mai mare decât farfuria suport.

 

 

ARANJAREA MESEI FORMALE:

O masă formală presupune mai multe feluri de mâncare și băuturi, deci și mai multe tacâmuri, farfurii și pahare. Practic, rămân valabile regulile de aranjare a mesei festive, la care se mai adaugă câteva.

  • Așezați în partea stângă, cel mult trei furculițe (din exterior spre interior): pentru pește, friptură și salată. Dacă salata este primul fel, furculița pentru salată se pune în fața cuțitului de pește.
  • Pe partea dreaptă (din exterior spre interior) puneți: furculiță pentru stridii (opțional), lingură pentru supă, cuțit pentru pește, cuțit pentru friptură.
  • Nu așezați mai mult de trei tacâmuri similare pe masă decât dacă serviți și stridii. Furculița pentru stridii o așezați lângă cuțite, în exterior.
  • Farfuria de serviciu (farfuria de suport) rămâne pe masă până la servirea felului principal. Așezați pe ea, pe rând, șervețul, urmat de farfuria de supă. Când felul principal este servit, farfuria de serviciu se ia de pe masă.
  • Pe masă nu așezați mai mult de cinci pahare. Paharele se așează în partea dreaptă, deasupra cuțitelor și lingurilor, în această ordine: începeți cu paharul de apă, continuați cu paharele de vin, șampanie și cel pentru sherry.

- Decorare:

  • Lungimea perfectă a feței de masă, trebuie să ajungă la jumătatea piciorului mesei, nu trebuie să fie nici prea scurtă, nici prea lungă.
  • Cea mai bună alegere sunt țesăturile albe din bumbac, acestea sunt elegante și sunt cele mai adecvate pentru mesele protocolare.
  • Când decorați masa, încercați ca aceasta să fie cât mai simetrică. Aranjamentul central să fie completat cu lumânări sau flori, dar să nu fie prea mult, ca să nu deranjează oaspeții.

 

ELEMENTE DE BAZĂ ALE SERVIRII:
Esența servirii este echilibrul și căutarea perfecțiunii.

- Simplitate: selectați ingredientul pe care vreți să-l subliniați! 

- Echilibrul este important. Lucrați liniștit cu culori, forme și texturi. Dar atenție! Aspectul nu poate fi mai pronunțat decât gustul mâncării.

- Proporții potrivite: determinați corect mărimea și numărul vaselor și accesoriilor.

 

Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

Produse recomandate: 

plationline_ro