RETETE

COZONAC ÎMPLETIT CU USTUROI ȘI IERBURI AROMATICE

26.01.2022 14:30
Gastrotech
Gastrotech

Nu există om, să nu cunoască delicioșii cozonaci dulci, făcuți de obicei la zile festive. Însă de ce să nu încercați un cozonac sărat, perfect pentru o cină ușoară.
Acest cozonac pufos și sărat, cu ierburi aromatice și cu usturoi, poate fi servit ca atare sau uns cu unt. 

Timp de pregătire: 40-50 minute
Porții: 6

Ingrediente:

  • 190 ml apă caldă
  • 2 linguri drojdie uscată
  • 3 ouă
  • 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin
  • 720 g faină 000
  • 1/4 linguriță zahăr
  • 1, 5 linguri sare
  • 3 crengi de rozmarin proaspăt sau orice ierburi aromatice vă plac
  • 4 căței de usturoi

 

Mod de preparare:

În primul rând, coaceți usturoiul la cuptorul preîncălzit la 220 grade Celsius. Într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu, aranjați usturoiul curățat și stropiți cu ulei de măsline. Coaceți timp de cca.20-25 minute, îl scoateți din cuptor și îl lăsați să se răcească. 

Într-un bol de mixare turnați apă caldă, dar nu fierbinte! În aceasta se amestecă drojdia, cu un sfert de lingură de apă. Lăsați drojdia deoparte timp de 10 minute până dospește, apoi adăugați  cele 2 ouă, 2 linguri de ulei de măsline și usturoiul prăjit și zdrobit, se amestecă bine.

Folosiți întotdeauna ingrediente la temperatura camerei!

Adăugați încet făina, rozmarinul proaspăt mărunțit și sarea. Frământați bine pe o suprafață întinsă cu făină, până obțineți un aluat omogen și elastic. Dacă aluatul nu se adună, puteți adăuga puțin ulei sau apă în el, se frământă până când aluatul se desparte de marginea vasului. Dacă aluatul este prea lipicios, ajutați cu puțină făină.

Aluatul este gata atunci când puteți forma o minge din el, fără să fie lipicios. 

Puneți aluatul într-un vas uns cu ulei și acoperit, timp de o oră, la cald. În acest timp, ar trebui să-și dubleze dimensiunea.

După ce aluatul a crescut, pe o suprafață presărați făină, împărțiți aluatul în porții egale și împletiți-l în forma dorită, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți iarăși cu un prosop de bucătărie și lăsați să se odihnească încă 30 de minute. 

Înainte de a-l pune în cuptor, ungeți cozonacul cu gălbenuș de ou și presărați cu sare de mare și susan. Se coace la 180 grade C, timp de 25-30 minute. Se lasă să se răcească înainte de a servii. Se topește pur și simplu în gură! 

 

Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

Produse recomandate: 



plationline_ro