SFATURI PRACTICE PENTRU BUCATARIE

Care este cel mai bun wok?

19.02.2021 17:21
Gastrotech
Gastrotech

 

Dacă nu sunteţi un cunoscător al bucătăriei chinezeşti, probabil că v-aţi întrebat: Care este cel mai bun wok? Ei bine, suntem aici pentru a vă ajuta să cumpăraţi tipul adecvat de wok pentru a obţine cele mai bune rezultate posibile!

CEL MAI IMPORTANT INSTRUMENT în bucătăria chinezească

Wok-ul este cel mai important instrument de gătit chinezesc. Aşadar, nu putem decât să vă arătăm cum să alegeţi un wok şi să-l cumpăraţi pe cel care vi se potriveşte.

Un wok este o tigaie largă uşor adâncă şi care se înfierbântă destul de mult la o flacără bună. Însă, temperaturile ridicate sunt cele care oferă mâncării chinezeşti acel punct indescriptibil, savuros cunoscut şi ca wok hei sau wok hay—“sufletul wokului.”

Aş spune chiar că wok hei reprezintă principalul motiv pentru care oamenii afirmă că mâncarea chinezească este mult mai gustoasă la restaurant decât gătită acasă. Acestea fiind spuse, putem încerca să obţinem acele arome şi acasă folosind condimentele și instrumentele corecte!

Ceea ce nu cunosc mulţi oameni este versatilitatea wokului. Wokul este un instrument extraordinar pentru orice tip de prăjire, gătire cu abur sau fierbere, nu doar pentru amestecare-frigere. Wokul se încălzeşte rapid, astfel că fideaua, cârnaţii, chiar şi pastele se gătesc foarte rapid!

Când aveţi dubii, apelaţi la wok! Este probabil unul din cele mai versatile instrumente din bucătărie şi singura modalitate de a obţine cel mai bun “wok hei” din bucătăria chinezească. Nu aprindeţi focul, dar nu vă temeţi nici de înfierbântare! Veţi vedea că multe din reţete vă îndrumă să încălziţi wokul din oţel carbon până ce “fumegă.”

Nu veţi considera niciodată wokul o investiţie neinspirată.

CE TREBUIE SĂ AVEȚI ÎN VEDERE CÂND ALEGEȚI UN WOK

Iată câteva recomandări pentru a alege un wok pentru bucătăria dvs:

  • Tipul de plită şi elementul de încălzire (electric sau gaz) vor influenţa alegerea wokului, fiind primul factor ce trebuie avut în vedere. Aproape întotdeauna preferăm flacăra cu gaz, însă dacă aveţi o plită electrică, ţineţi cont la alegerea wokului.
  • Dacă doriţi un wok autentic cu miros de fân, nu fiţi tentat să alegeţi un model care previne lipirea. La temperaturile necesare pentru prepararea mâncărurilor chinezeşti, siguranţa acestora este pusă sub semnul întrebării, având în vedere că majoritatea sunt realizate pentru a nu depăşi 260C grade şi de multe ori veţi depăşi sau vă veţi apropia de această valoare (ex., când wokul se încălzeşte până “fumegă”).

Wokul este inima bucătăriei chinezeşti, aşadar, este important să-l găsiţi pe cel adecvat necesităţilor dvs!

 

WOKUL TEFLONAT

Problema wok-urilor cu teflon este că nu sunt adecvate pentru temperaturi ridicate. Chiar şi la cele mai bune mărci de wok care nu se lipesc, 260 grade C se apropie de limită. NU se recomandă amestecul-frigerea la temperaturi ridicate cu un wok de teflon. Multe reţete oferă instrucţiuni de “încălzire a wokului până fumegă.” Nu trebuie să urmaţi aceste instrucţiuni dacă folosiţi un wok de teflon.

Încălzirea până la fumegare creează un wok hei dar şi o suprafaţă de gătit care nu se lipeşte. Din punct de vedere tehnic, beneficiaţi de această proprietate cu un wok care nu se lipeşte, iar încălzirea la temperaturi ridicate deteriorează teflonul în timp.

Nu recomandăm nici prăjirea profundă într-un wok cu teflon, pentru că resturile de ulei se pot lipi pe suprafaţa antiaderentă prin folosire repetată, şi ştim cu toţii că frecarea este strict nerecomandată pentru suprafeţele care nu se lipesc.

Sunt multe retete care nu cer supraincalzirea wokului. Daca preferati retete la temperaturi mai joase wokul teflonat va fi o alegere practica.

V-ar putea atrage atenţia noile wokuri cu invelis anitaderent din ceramica, însă, la fel ca şi teflonul, se zgârâie şi îşi pierd proprietăţile în timp datorită uzurii. 

 

WOK DIN OȚEL INOXIDABIL ȘI OȚEL DE CARBON

Wokurile din oţel inoxidabil prezintă o serie de avantaje. Nu sunt reactive, ceea ce înseamnă că se pot utiliza pentru alimente cu oţet sau acide. Sunt relativ uşoare şi nu ruginesc. După spălarea wokului, nu trebuie să-l încălziţi pentru a se usca, să aplicaţi un strat subţire de ulei aşa cum procedaţi cu un wok din fontă sau oţel de carbon. Spălaţi-l doar cu o perie moale după fiecare utilizare şi ştergeţi bine.

Unul din cele mai importante avantaje ale oţelului inoxidabil este faptul că nu prezintă reactivitate astfel, gătirea de feluri de mâncare acide sau alte mâncăruri cu oţet sau roşii se face cel mai bine în oţel inoxidabil.

Wokul din otel de carbon este foarte recomandat avand mai multe avantaje: este ușor de manipulat, suportă supraîncălzirea și este mult mai ieftin decât varianta din inox sau fontă.

 

CE FORMĂ TREBUIE SĂ ALEG?

Wokul tradiţional are fundul rotund (nu plat, deşi acestea sunt relativ comune). Restaurantele chinezeşti dispun de plite speciale pentru wok cu o deschidere rotundă unde un wok cu fundul rotund se adaptează perfect.

Wokul cu fundul rotund creează un punct fierbinte în partea inferioară asigurând încălzirea părţilor laterale ale întregului wok —perfect pentru porţii mai mici şi folosind laturile supraîncălzite ale wokului pentru a obţine wok hay. Ne place arzatorul pentru wok care ne poate ajuta să obţinem rezultate de calitate ca într-un restaurant.

Însă, majoritatea plitelor nu dispun de un arzator special pentru wok! Pentru a soluţiona această problemă, aveţi nevoie de un inel pentru wok sau un wok cu fundul plat. Ambele opţiuni sunt bune. Dacă folosiţi inelul pentru wok, asiguraţi-vă să fie stabil şi echilibrat când gătiţi.

Pentru cei care aveţi plită electrică sau arzator electric de generaţie mai veche cu ochiuri rotunde, singura opţiune este un wok plat.

 

CE TIP DE MÂNERE TREBUIE SĂ AIBĂ WOKUL?

Wokurile tradiţionale au două mânere de metal mici câte unul pe fiecare parte, pentru că de regulă sunt mari, grele şi se aşează pe ochii. În prezent, sunt preferate în staţiile restaurant de amestec-prăjire wokurile cu coadă, iar wokul mai mare cu două mânere metalice sunt folosite pentru a găti cu abur sau pentru cantităţi mai mari de mâncare.

Coada reprezintă un model cheie pentru “pow wok” pentru a amesteca mâncarea în wok creând un wok hei. Un wok cu mâner metalic poate fi comod dacă doriţi să introduceţi wokul în cuptor pentru a termina de gătit mâncarea sau pentru a o menţine caldă.

 

ESTE NECESAR CAPACUL PENTRU WOK?

Incredibil, dar adevărat, multe wokuri nu vin cu capac, însă nu înseamnă că nu aveţi nevoie de unul!

Capacul unui wok reprezintă o parte esenţial, în special când se supraîncălzesc părţile laterale pentru a obţine un wok hei. Veţi avea nevoie de el pentru a găti cu abur, pentru a frige înăbuşit, dar şi pentru a fierbe înăbuşit! Aşadar, optaţi pentru un capac.

Un capac din sticlă este potrivit pentru a vedea în interiorul wokului, însă capacele din metal tind să fie incluse şi de regulă mai adânci (pentru o înălţime sporită la gătitul cu abur). Puteţi folosi şi alte capace de oale sau tigăi care se potrivesc.

 

 

plationline_ro