RETETE

BABKA, COZONACUL EVREIESC

26.01.2022 14:55
Gastrotech
Gastrotech

 

Știați că, babka în limba poloneză înseamnă bunica…cred că deja înțelegeți ce fel de rețetă v-a urma :)

Babka este un cozonac pufos și însiropat pentru a menține umiditatea aluatului și a nu se usca prea repede. Umplutura poate varia după gust: ciocolată, scorțișoară, nucă sau fructe uscate. Cozonacul babka are 3 componente principale: aluatul pufos, umplutură bogată și siropul.

Timp de pregătire: 60 minute
Porții: 6

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 550 g faină 000
  • 150 g zahăr
  • 2 linguri drojdie uscată
  • 150 g unt 
  • 1/2 linguriță sare
  • 3 ouă

Pentru umplutură:

  • 200 g ciocolată neagră
  • 150 g unt
  • 50 g zahăr pudră
  • 30g pudră de cacao
  • 1/2 linguriță sare
  • 100 g alune de pădure mărunțită

Pentru sirop:

  • 200 g zahăr
  • 2 linguri de miere
  • 150 ml apă

 

Mod de preparare:

La fel ca orice cozonac și babka se începe cu dizolvarea drojdiei în lapte cald, cu o linguriță de zahăr și se lasă 5-7 minute, până dospește.

Într-un bol mare de mixare, amestecați făina cu zahăr, ouă și drojdia cu lapte, după care mixați până obțineți un aluat omogen. Adăugați untul topit și un pic de sare și frământați până obțineți un aluat elastic, neted și lipicios.

Lăsați aluatul cca. 30 minute să se odihnească acoperit la căldură, ca să crească. Între timp, începeți prepararea umpluturii.

Topiți ciocolata împreuna cu untul la bain-marie. Într-un alt bol, amestecați zahărul pudră, pudra de cacao și sarea, peste care adăugați ciocolata topită.

Împărțiți în două părți, atât aluatul, cât și umplutura, deoarece din aceste ingrediente obțineți doi cozonaci.

Întindeți aluatul în formă dreptunghiulară, pe o suprafață presărat cu făină și ungeți cu umplutura de ciocolată. Pentru un plus de aromă presărați cu bucăți de ciocolată amăruie și cu alune mărunțite. Aluatul umplut se înfășoară strâns într-o ruladă, și se taie în două pe lungime. Împletiți cele două jumătăți cu umplutură, iar cozonacul obținut se pune într-o formă de cozonac, unsă cu unt. 

Mai lăsați 25-30 minute la dospit cozonacii și preîncălziți cuptorul la 170 grade Celsius.

Babka se coace cca. 30-35 minute, în timp ce puteți să preparați siropul. Într-o oală mai mică adăugați ingredientele pentru sirop și puneți la foc până se topește zahărul. După ce scoateți cozonacii din cuptor, turnați siropul peste ei. Nu vă îngrijorați dacă vi se pare că siropul este prea mult,  este ceea ce îi trebuie unui Babka sa fie demențial de bun. 

Teoretic trebuie lăsat să se răcească complet înainte de feliere, dacă rezistați…Poftă bună!

 

 

Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

Produse recomandate: 

plationline_ro